Valpråd och pälsråd

Tips till våra valpköpare

Vid 8 veckor är det dags för valpen att flytta till sitt nya hem.

Då valpen hämtas är det viktigt att den får sitta i husses eller mattes famn där den får trygghet/stöd under bilfärden. Att sätta valpen längst bak i en kombi är rena gungan för valpen och den blir lätt åksjuk.

Det är viktigt att valpens första upplevleser i den nya miljön blir positiva.

När valpen kommit hem ska den i lugn och ro få undersöka sin nya miljö, bekanta sig med nya röster, dofter, föremål och ev andra husdjur. Eftersom valpen gärna vill undersöka ditt ansikte kan du lägga dig på golvet och kela med den.

Första natten

Valpen ska sova utan sina syskon kan den bli orolig (individuellt). Det kan vara nödvändigt att sova hos valpen på golvet om du inte vill ta upp den i sängen.

Oftast räcker det med att ge valpen en ombonad låda med en filt att kura in sig i. Ställ lådan nära sängen så att du med handen kan ge valpen kontakt och trygghet.

Att lämna valpen skrikande vid en dörr är ingen bra start, den kommer att somna av utmattning, den upplever otrygghet och kan bli svår att lämna i framtiden.

När valpen känner sig trygg och hemmastadd kan den få en bestämd plats att ligga på (valpen hittar oftast en plats själv). Ni bestämmer själva om ni vill ha hunden i sängen eller någonannastans, men du måste vara konsekvent.

Koppelträning

Ett läderhalsband och ett långt koppel behövs (redan då valpen hämtas). På resan hem behöver valpen rastas och skulle den bli skrämd i nya miljöer är det bra om den är kopplad.

Vid de första övningarna kan det bli tvärstopp då valpen känner attdet tar emot. Visa valpen en godis, vänd ryggen till och gå ifrån valpen med lockande röst.

Rumsrenhet

Hur snabbt valpen blir rumsren beror på hur du bor, årstiden, din konsekvens, samt valpens mognad.

Ta ut valpen direkt när den vaknat, lekt eller ätit.

För att inte behoven skall bli bundna till en plats är det viktigt att rasta på olika platser. Ge beröm när den gör behoven ute.

Ge aldrig valpen obehag om den uträttat något inne.

Valpens mat

Det är viktigt med rätt balans mellan näringsämnena.

Det vanliga är att uppfödaren ger en rekommendation om vad valpen är van att äta och vad den lämpligen bör äta. Det bästa är att följa detta den första tiden.

Låt valpen vara i fred när den äter.

Vill man inte att hunden ska tigga vid matbordet skall den heller inte matas där. Nonchalera hunden .

Man kan vänja hunden att ligga på en bestämd plats när familjen samlas kring matbordet.

Ensam hemma

Hundar har olika medfödda förutsättningar för att kunna vara ensamma. Vissa hundar blir lätt oroliga och tuggar sönder saker.

Andra skäller så fort de hör något. Det är hundens medfödda egenskaper som påverkar hur den uppträder.

Det är viktigt att börja vänja valpen vid att vara ensam korta stunder. Man får prova sig fram, en del hundar kan man behöva begränsa utrymmet för så att den endast får vara i köket eller hallen.

När man lämnar valpen ska den vara ordentligt rastad, lugn och ha fått sina behov tillgodosedda. Låt gärna radion vara på som sällskap.

Var neutral och lugn när du lämnar valpen.

När du kommer hem säger du ”hej” till hunden och nonchalerar den, gör ingen stor affär av att du kommit hem.